despre
Blog Cezara

 

despre AT >>

 

Analiza tranzacţională este o teorie a personalităţii, o metodă de psihoterapie şi o teorie a comunicării. Eric Berne, iniţiatorul acestui concept, denumea la început AT ca fiind structurală şi tranzacţională, pentru că avea în vedere modelul, sistemul stărilor eului: Eul Părinte, Eul Adult şi Eul Copil, care ne ajută să înţelegem cum este structurată şi cum funcţionează personalitatea umană din punct de vedere psihologic. O stare a eului se referă la un set de comportamente, gânduri, sentimente asociate şi activate de o situaţie de viaţă. Eul Adult este caracterizat de un set autonom de sentimente autentice, atitudini şi comportamente adecvate situaţiei prezente. Eul Copil se referă la sentimente, atidudini sau comportamente impregnate de experienţele pozitive sau negative din copilărie. Eul Părinte înseamnă trăiri, idei şi comportamente preluate de la părinţi sau alte figuri parentale semnificative. Aşadar, în fiecare moment al vieţii noastre, folosim o structură de stări ale eului, o modalitate de testare a realităţii, un anumit pattern emoţional şi comportamental pentru a comunica şi a relaţiona. Modelul ideal este cel al Adultului integrat care supervizează răspunsurile din Copil şi Părinte. Stările eului sunt despărţite simbolic de o graniţă flexibilă, semipermeabilă, ce permite energiei psihice să circule de la o stare la alta, asigurand funcţionarea naturală a psihismului uman.

 

Scopul AT, ca modalitate terapeutică, este acela de creştere şi dezvoltare personală prin identificarea patternurilor disfuncţionale şi evidenţierea stărilor eului folosite cu predominanţă (sau propriului model PAC) şi decontaminarea lor de elementele străine, parazitare, introiectate în copilărie. Controlul social şi ieşirea din scenariu sunt obiectivele urmărite în terapie. AT propune şi o teorie a dezvoltării copilului, conceptul de script explicând cum strategiile de comportament au luat naştere în copilărie şi cum continuam să le utilizăm, chiar dacă acestea duc la rezultate disfuncţionale. Ca teorie a coumnicării, AT poate furniza o metoda de analiză a organizaţiilor.

 

Filosofia umanistă care stă la baza AT-ului are drept principii următoarele idei: Toti oamenii sunt OK, se nasc cu potenţialul creativ de creştere şi dezvoltare, au capacitatea de a gândi, pot decide asupra propriului destin şi se pot schimba, prin înlocuirea modelelor de comportament prescrise de scenariul de viaţă asumat în copilărie. Filosofia AT conduce la două principii de baza ale practicii AT: metoda contractuală si comunicarea deschisă.

 

In limba romana s-au tradus urmatoarele carti de analiza tranzactionala:

Eric Berne: Ce spui dupa Buna ziua? Ed. 3

Eric Berne: Jocuri pentru adulti, Ed. Amaltea

Eric Berne: Analiza tranzactionala in psihoterapie, Ed. 3

Julie Hay: Sarada de la serviciu, Ed. Codecs

Christine Lister-Ford: Analiza tranzactionala-Psihoterapie si consiliere.